Τι προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο και την τροπολογία που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή! [14.01.2012]

Ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με την τροπολογία – της τελευταίας στιγμής – που κατατέθηκε σε αυτό, και στο οποίο προβλέπονται – μεταξύ άλλων – τα παρακάτω:

Κατάταξη Σχολικών Συμβούλων
Στους Σχολικούς Συμβούλους που επιλέγονται και τοποθετούνται, εφόσον δε διαθέτουν το Βαθμό Α’, απονέμεται ο Βαθμός αυτόςμε τις αντίστοιχες αποδοχές – για το χρόνο άσκησης της θητείας τους, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας. Υπενθυμίζουμε ότι με το νόμο 4024/11, στο Βαθμό Α’ κατατάχθηκαν οι Περιφερειακοί Διευθυντές και οι Διευθυντές Εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι οι Σχολικοί Σύμβουλοι θα διαθέτουν το απαραίτητο κύρος και τις προϋποθέσεις για να ασκούν αμερόληπτα το καθοδηγητικό, αξιολογικό, επιστημονικό και παιδαγωγικό τους έργο:
α) στήριξης και καθοδήγησης του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών σε περιφέρειες που περιλαμβάνουν κατά μέσο όρο 25 σχολικές μονάδες και 250 εκπαιδευτικούς, β) αξιολόγησης στελεχών εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών, γ) επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, δ) στήριξης της εφαρμογής της εκπαιδευτικής πολιτικής, ε) συμμετοχής σε συμβούλια επιλογής στελεχών και σε άλλα συλλογικά όργανα υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου και στ) στήριξης των μαθητών και των οικογενειών τους.

Υποχρέωση διετούς παραμονής στον τόπο διορισμού
Με την προτεινόμενη ρύθμιση μειώνεται ο χρόνος παραμονής στον τόπο του διορισμού και οι διατάξεις του άρθρου 4, παρ. 4, εδ. α’ του Ν. 3848/10, καθώς και του εδ. β’ του άρθρου 9, παρ. 12 διαμορφώνονται ως εξής:
«Ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στη σχολική μονάδα της πρώτης τοποθέτησης μετά το διορισμό δεν μπορεί να είναι μικρότερος των δύο ετών».
Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διορίστηκαν τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Ν. 3848/10, (σχολική χρονιά 2010 – 2011) και σήμερα διανύουν το δεύτερο χρόνο να καταθέσουν αίτηση μετάθεσης εντός 10 ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

Διεύρυνση των κινήτρων για παραμονή στον τόπο διορισμού
Με την προτεινόμενη ρύθμιση διευρύνονται τα κίνητρα για παραμονή στον τόπο του διορισμού και οι διατάξεις του άρθρου 4, παρ. 4, εδ. β’ του Ν. 3848/10, καθώς και του εδ. γ’ του άρθρου 9, παρ. 12 διαμορφώνονται ως εξής:
«Ο τρίτος και ο τέταρτος χρόνος της υπηρεσίας μοριοδοτούνται με το διπλάσιο του αριθμού μονάδων μετάθεσης της σχολικής μονάδας όπου υπηρετεί ο νεοδιοριζόμενος».

Προαγωγή υπαλλήλων με μεταπτυχιακές σπουδές
Μετά το δεύτερο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 6 του ν. 4024/11 προστίθεται εδάφιο γ’, ως εξής: «Για υπαλλήλους οι οποίοι αποκτούν αναγνωρισμένο και συναφές διδακτορικό δίπλωμα ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών μετά το διορισμό τους, ο χρόνος που απαιτείται για τη βαθμολογική τους εξέλιξη μειώνεται συνολικά κατά έξι (6) και δύο (2) έτη αντίστοιχα».
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η συγκεκριμένη διάταξη έρχεται να καλύψει το κενό που υπήρχε στο Ν.4024/11 διασφαλίζοντας την αρχή της ίσης μεταχείρισης, αφού οι τίτλοι αυτοί λαμβάνονταν υπόψη μόνο για τους υπηρετούντες υπαλλήλους που διέθεταν αυτά τα τυπικά προσόντα κατά την 1/11/2011, καθώς και για τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους (που κατατάσσονται ως δόκιμοι στους βαθμούς Δ’ και Ε’, αντίστοιχα).

Επανακατάταξη για τους εκπαιδευτικούς που κατέχουν διδακτορικό και Μεταπτυχιακό τίτλο
Στη διάταξη του άρθρου 28, παρ. 1 του Ν. 4024/11 «για την κατάταξη των υπαλλήλων που κατέχουν διδακτορικό δίπλωμα… καθώς και για τους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης… αφαιρούνται από τον απαιτούμενο χρόνο για την
τελική κατάταξη έξι έτη. Για τους κατόχους αναγνωρισμένου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών…αφαιρούνται δύο έτη» προστίθεται εδάφιο, ως εξής: «Στην περίπτωση που συντρέχουν στο ίδιο πρόσωπο περισσότερες από μία από τις παραπάνω ρυθμίσεις, εφαρμόζεται η ευνοϊκότερη ρύθμιση, καθώς και η μισή χρονική ρύθμιση της επόμενης ευνοϊκότερης ρύθμισης».
Παράδειγμα: Εκπαιδευτικός που κατέχει διδακτορικό και μεταπτυχιακό τίτλο και στις πρόσφατες κατατάξεις τού αφαιρέθηκαν για την τελική κατάταξή του έξι χρόνια, θα επανακαταταγεί, καθότι πρέπει να του αφαιρεθεί ακόμη ένας χρόνος.

Συνάδελφοι,
Οι αλλαγές αυτές (διετία νεοδιόριστων, κατάταξη και προαγωγή υπαλλήλων με μεταπτυχιακές σπουδές), καθώς και η προτεινόμενη κατάργηση της διάταξης που αφαιρούσε τον πλεονάζοντα χρόνο από την εξέλιξη των υπαλλήλων σε μισθολογικά κλιμάκια, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αμβλύνουν την οργή όλων μας για τη βαρβαρότητα που ζούμε.
Όσον αφορά την απονομή του Βαθμού Α΄στους Σχολικούς Συμβούλους – με τις αντίστοιχες αποδοχές…ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του εν όψη της αξιολόγησης!

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

Το Δ.Σ του Συλλόγου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s